Forstå dine traumer bedre

 

Vi oplever alle traumer, men der er stor forskel på, hvordan vi lever videre med oplevelsen. Ved at gå i stress, chok og traume terapi kan traumet og dets symptomer normaliseres. Det er subtile, men kraftfulde impulser, som styrer vores reaktioner, på følelsesmæssigt overvældende hændelser

babuscka_kirsten_groen

Vi udvikler efter stress, chok og traumer et reaktionsmønster der hedder

Kamp

Vi kæmper med alt og alle

eller

Flugt

Vi undgår situationer eller relationer som ellers kunne berige vores liv

eller                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Børn oplever forældrene som store og almægtige

Stivnen

”klappen går ned” ”Vi går i sort” Uvirkelighedsfornemmelse, også  i kroppen.

Vi kender rådyrets reaktion når det bliver forskrækket. Det stivner og står helt ubevægeligt.

Som regel har vores reaktionsmønster rod tilbage i barndommen, hvor helt ”ubetydelige” hændelser opleves som livstruende af et barns sind.

Kamp

vi kæmpede som barn måske for at få mors eller fars kærlighed. Hvordan skulle vi som barn ellers overleve.

Flugt

Vi tør ikke sige mor eller far imod, gør vi det,  bliver vi måske straffede og truede. Vi undgår at stå ved egne meninger og fornemmelser og behager i stedet for at overleve i hjemmet.

eller STIVNEN

Overvældende oplevelser er svære at forstå, og ingen hjælper barnet med at finde ro og sammenhænge og det stivner i angst.

Gennem  kropsrelateret stress, chok og- traumeterapi kan man ganske enkelt genforhandle Barnets oplevede situation.

Se det oplevede, og mærke det oplevede som barn og genforhandle/ genopleve det som voksen.

KROPPEN HUSKER

Jeg kalder det at se trolden i øjnene, for vi oplever det traumatiske vi bærer på som livstruende, energi drænende eller uforståeligt.

Og hvad sker der når vi ser trolden i øjnene? DEN MISTER SIN MAGT OVER OS.

Vi opløser den energi der er bundet i traumet. Vi kan igen tage den fraspaltede styrke til os – blive mere hele og velfungerende efter stress,chok- og Traume behandling.

Vi kender alle H.C. Andersens eventyr om Den Grimme Ælling. Den grimme ælling bliver under sin opvækst mobbet og ingen vil lege med den. Den vokser op og bliver til en smuk svane.

Vi vokser også op og udvikler og udfolder os og kan i gode tider være den smukke svane.

I pressede livssituationer – mobning på jobbet, skilsmisse, sygdom osv. kan vi indvendig føle os som den grimme ælling igen. Vi regredierer tilbage i tid og bliver barn indvendig og har følelsen . ”Kirsten ( eks.) 5 år”

Her kan stress, chok- traumebehandling bringe klarhed, ro og styrke og det gode liv genetableres.

 

Som eksempel: Sammenlign det med din computer, den er inficeret af virus. Det kan sidestilles med at vi bærer på stress, chok og traumer. Resultatet bliver derefter — sort skærm, langsom osv.

Teoretisk  handler det om vores sympatiske og parasympatiske nervesystem.

Det sympatiske nervesystem er overaktivt når vi har chok/traume i krop og sind. Formålet med terapi er at balancere det sympatiske og parasympatiske nervesysten gennem en tryg bearbejdelse af chok eller traume.

Jeg ser mennesket som et naturvæsen, begavet med en instinktiv evne til at helbrede sig selv og med et intellektuelt sind, som kan udnytte denne iboende evne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Følg Kirsten Grøn Psykoterapi på Facebook